Haarverlies of kaalheid: vijf soorten Alopecia

Wat is Alopecia?

Alopecia is een aandoening waarbij een persoon vrij plotseling gedeeltelijk of geheel kaal wordt. In Nederland hebben bijna 300.000 te maken met deze aandoening. De aandoening komt voor in 5 soorten, variërend in symptomen, kenmerken en behandelmethodes. In dit blog worden de vijf soorten Alopecia toegelicht, om zo de verschillen en overeenkomsten duidelijk te maken.

1 | Alopecia Areate

Alopecia Areate komt het meeste voor in Nederland. Pleksgewijze kaalheid is een haaraandoening, waarbij een persoon vrij plotseling gedeeltelijk kaal wordt. Deze aandoening kan op elke leeftijd optreden, bij zowel mannen als vrouwen. Het verloop van alopecia areata is grillig. Het is niet of nauwelijks te voorspellen of het haar terugkomt en of dat eventuele herstel blijvend zal zijn. In ongeveer 80% van de gevallen keert het haar spontaan terug binnen enkele maanden tot jaren.

Oorzaak alopecia areata

De oorzaak van alopecia areata is niet bekend. Wel is er een statistische relatie gevonden met het atopisch syndroom (constitutioneel eczeem, hooikoorts en astma), met psoriasis, met stoornissen in het endocrien systeem en met auto-immuunziekten, onder andere schildklieraandoeningen. Welke rol de auto-antilichamen in het ziekteproces spelen, is nog niet duidelijk. Het hebben van deze aandoeningen verslechtert de prognose. In hoeverre alopecia areata wordt beïnvloed door erfelijke factoren, is niet bekend. Patiënten met alopecia areata hebben in 10 tot 20 procent van de gevallen een of meer familieleden die ook aan de aandoening lijden. Ook komt alopecia areata bij patiënten met het syndroom van Down vaker voor dan bij anderen. Alopecia areata kan tot uiting komen na een ingrijpende emotionele gebeurtenis of na een periode van verhoogde stress. Patiënten leggen zelf soms het verband met lichamelijke trauma’s, narcose of medicijngebruik. Bewijs hiervoor ontbreekt.

Alopecia Areata

 

2 | Frontale Fibroserende Alopecia

Frontale Fibroserende Alopecia ((FFA) is een zeldzame vorm van gelokaliseerde kaalheid die met verlittekening gepaard gaat. Het komt vooral bij vrouwen voor rond de menopause. Het wordt gekenmerkt door het terugwijken van de haargrens op het voorhoofd en de slapen,waarbij de hoofdhuid verliitekent. Soms is bij de haarzakjes roodheid en hyperkeratose te zien. De aandoening kan gepaard gaan met uitval van wenkbrauwen en okselhaar (zonder littekenvorming).

3 | Alopecia Diffusa

Als je haar over je gehele hoofd dunner wordt is er sprake van diffuse haaruitval. Het is in het begin vooral te merken als je met je hand door het haar gaat en je bovengemiddeld veel haren meeneemt. Hierin zijn twee subcategorieën te onderscheiden:

  • Chronische diffuse haaruitval
    Wanneer de haaruitval langer dan 6 maanden aanhoudt, kan er deze chronisch genoemd worden. In de meeste gevallen kan een oorzaak gevonden worden voor de klachten. Maar bij 30% van de mensen blijft de oorzaak onduidelijk.
  • Erfelijke diffuse haaruitval
    Met name vrouwen kunnen last krijgen van de erfelijke diffuse haaruitval. Anders dan bij mannen zie je dat alle haren op het hoofd steeds dunner worden. Bij toename van de leeftijd worden de haren steeds dunner. Het komt vaak voor dat hetzelfde patroon ook in de familie voorkomt.

4 | Alopecia Androgenita – erfelijk

Androgenitische alopecia onder invloed van hormonen – androgenen (DHT), zowel mannen als vrouwen. Alopecia androgenetica (mannelijke type kaalheid) begint bij mannen vooral op de kruin en aan de geheimratsecken. Bij vrouwen met alopecia androgenetica is vooral craniaal de haardichtheid verminderd, terwijl de voorste haargrens intact blijft. Vrouwen worden meestal niet, zoals mannen, geheel kaal, maar de resterende haren hebben een dunnere structuur, zijn minder stevig en breken daardoor eerder af. De hoofdhuid bij patiënten met alopecia androgenetica ziet er geheel normaal uit.

erfelijke alopecia

5 | Alopecia Universalis en alopecia totalis

Alopecia universalis is een nare haaraandoening waarbij alle haren op het lichaam uitvallen en vervolgens nauwelijks of niet meer terugkeren. Het kan een diepe impact hebben op de kwaliteit van je leven. Het is een vergevorderd en tevens heftigste, stadium van alopecia areata. Men vermoed dat deze ernstige vorm van alopecia een gevolg is van een stoornis in het afweersysteem van het lichaam. Het lichaam keert zicht plots tegen zichzelf en begint eigen cellen aan te vallen in plaats van infecties van buitenaf. Het komt dan ook vaak voor dat patiënten andere ziekten krijgen of hebben, als bloedarmoede, vitiligo en schildklierziekten. Er zijn vermoedens dat alopecia universalis erfelijk is.

Het komt overal op het lichaam voor. De haren op de borst, rug, schaamstreek, hoofd en armen en benen vallen uit. Ook de wenkbrauwen en de wimpers kunnen zijn aangetast door de haarziekte. Alopecia Totalis is niet besmettelijk maar er zijn aanwijzingen dat er een genetische invloed is.

kaal door alopecia

Oplossingen voor haaruitval of kaalheid door Alopecia

Farm de Beauty biedt een drietal behandelingen aan om de gevolgen van Alopecia tegen te gaan. Het betreft de behandelingen micro hair pigmentation, hair stimulatie producten en stamcel activatie. Over deze behandelmethodes is meer te lezen op deze pagina.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *